Ételek : A világ legjobb sült csirkéje |
A világ legjobb sült csirkéje
www.stahl.hu 2004.12.21. 13:06
Hozzávalók:
2 konyhakész csirke
1 citrom
1 csirkeleves-kocka
1 vöröshagyma
10 deka puha vaj
1 teáskanál só
frissen orölt fekete bors
4 fej fokhagyma
½ deci olaj
1 csokor friss petrezselyem
Mielott megsütném a csirkéket, pontosan lemérem külön-külön mindkettot. Aztán alapul véve, hogy 50 dekánként 20 perc kell és még egy ráadás 30 perc, kiszámolom, hogy mennyi ido is lesz majd megsütni oket.
Aztán bekapcsolom a sütot 200 C-ra (gáznál 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, addig elokészítem a két szárnyast. Mindkettot megmosom és papírtörlovel meg is szárítgatom kívül-belül. Utána félbevágom a citromot, a leveskockát és a megpucolt vöröshagymát is, majd mindegyikbol beletömködök egy-egy fél darabkát a csirkék belsejébe.
Aztán a puha vajhoz hozzákeverem a sót, alaposan meg is borsozom és jön a masszírozás: mintha testápolóval kenegetném, úgy simogatom puha vajjal a csirkék borét alul-felül-oldalt, sot a mellrészeket fedo borök alá is benyúlok.
Végül mivel szeretem, ha kis nettek a szárnyasok, a legközönségesebb kötözospárgával összekötöm a sarkainál mindkét csirke lábacskáit, aztán egy másik darab zsineggel meg a szárnyakat szorítom a törzsekhez.
A tepsi aljába alufóliát teszek –erre csöpög majd a lé és a végén így nem kell aztán mosogatáskor hosszasan csiszatolgatnom-, és a tepsibe pontosan beleilleszkedo sütorácsra ültetem a csirkéket mellükkel lefelé. (Ezt a fajta tepsit az IKEA-áruházban lottem, de már láttam máshol is. Nemcsak csirke, de bármilyen hús vagy hal sütésére is isteni.)
Beteszem sülni a csirkéket és gyorsan gezerdekre szedek a fokhagymafejeket, de nem pucolom meg a gerezdeket. És számolás megint: a fokhagymagerezdeknek 45 perc kell, hogy belül édesen krémesre, kívul pedig ropogósra süljnenek; a csirkéket viszont a sütési ido felénél kell megfordítanom, hogy a mellrészük is megpirulhasson.
Így az adott pillanatban kihúzom a tepsit a sütobol és a rács alá, az alufóliára szórom a fokhagymagerezdeket, majd megöntözöm oket az olivaolajjal és már vissza is tolom a csirkéket a sütobe. Ha eljött a csirkék sütési idejének fele, akkor megfordítom a oket a rácson, hogy mostmár a mellük felfelé nézzen és így sütöm oket tovább.
Ha meg a teljes kiszámított ido letelt, akkor kiveszem az aranybarna sült csirkéket és szórok rájuk boven apróra vágott petrezselymet, majd mindkettore ráborítok egy-egy darab alufóliát, hogy néhány percet pihenhessenek, mielott felvágom oket.
A sült fokhagymagerezdeket –mennyei az izük!- lyukacsos merokanállal kiszedegetem és egy kisebb tálkába teszem mindet. Így aztán bárki vehet belolük annyit, amennyit csak akar; az igazság az, hogy én egy egész fejnyit meg tudnék enni.
2 sült csirkébol 6 ember ebédelhet meg kiadósan.
|