Csirkeleves
www.stahl.hu 2004.12.21. 13:08
Hozzávalók:
1 nagyobb sárgarépa
½ fej zeller
½ fej vöröshagyma
5 szem szegfuszeg
4 gerezd fokhagyma
1 kg csirkeszárny
8-10 szem fekete bors
1-2 szárított babérlevél
1 csupor friss kakukkfu
A sárgarépát mielott nagyobb darabokra felvágnám vagy meghámozom, vagy ha lusta vagyok, akkor csak gondosan megcsutakolom egy strapabíró körömkefével. A zeller tisztításánál nincs kegyelem, ahhoz kés kell, aztán ezt is felvagdosom néhány darabba. A hagymáról lehántom a héját és beleszurkálom a szegfuszegeket, a fokhagymagerezdek héjával meg könnyedén elbánok.
Az összes zöldséget beleteszem egy nagy lábosba és repülhetnek hozzájuk a megmosott csirkeszárnyak is. Következnek a fuszerek: beleszórom a lábosba a borsszemeket, a babérleveleket és a csokorba kötött kakukkfuágakat.
A levest felforralom, aztán ha már forr, lejjebb veszem a tüzet és csöndes forrásban tartom kb. 1 órán át. Néha-néha leszedem a levesrol a habot, de nem csinálok belole különösebben nagy faksznit, mert teljesen felesleges. Ha letelt az egy óra és már minden hozzávaló beleadta ízvilágából azt, amit csak tudott, akkor leveszem a tuzrol a levest és hagyom, hogy kihuljön. Végül fogok egy szurot és átszuröm rajta a mélysárga, illatos levet. Ilyenkor Fáni kutyám már ott áll mellettem, mert tudja, hogy a fott répából, zellerbol és csirkeszárnyból o is kap kicsit. Mély meggyozodése, hogy ez neki jár. Én meg tudom a dolgom, adok.
|