Ételek : Citromos édeskenyér mandulával |
Citromos édeskenyér mandulával
www.stahl.hu 2004.12.21. 13:21
Hozzávalók:
5 deka mandulabél
3 tojás
11/4 pohár cukor
½ teáskanál vaníliaaroma
½ teáskanál citromaroma
1 pohár joghurt
½ pohár olaj
2 citrom
2 teáskanál sütopor
2 pohár liszt
vaj és liszt az ozgerincforma elokészítéséhez
Kivajazok és kilisztezek egy 12 cm széles és 20 cm hosszú ozgerincformát, aztán bekapcsolom a sütot, hogy felmelegedjen 180 C-ra (ez gázsütonél 4-es fokozat).
Amíg a süto melegszik, összeállítom az édeskenyér tésztáját. Ehhez eloször mozsárban durvára töröm a mandulát, majd kézi robotgéppel összekeverem a tojásokat a cukorral meg az aromákkal. Aztán fakanállal hozzákeverem ehhez a joghurtot és az olajat, majd belereszelem a megmosott citromok héját is. Gyorsan összeszitálom a sütoporral a lisztet, ezt is a tésztához keverem és beleszórom még a durvára tört mandulabelet is.
A tésztát beleöntöm az oüzgerincfomába és 40 perc alatt megsütöm úgy, hogy az elso 15 perc után alufóliát borítok könnyedén a tetejére.
Hagyom, hogy kihuljön, aztán kiborítom az édeskenyeret a formából és folpackba csomagolva visszük magunkkal a kiránduláshoz. A piknik-kosárba friss gyümölcs is elkíséri, meg egy flakon nyomós tejszínhab.
5-6 embernek elegendo .
|